E-Kitap mı Basılı Kitap mı?

Yaşadığımız yüzyılda internetin gün geçtikçe ilerleyip, gelişmesiyle artık neredeyse her şeye bir tık uzaklıktayız. İstediğimiz çoğu şeyi ücretsiz bir şekilde elde edebiliyoruz. Bu durum elbette kitaplar içinde geçerli. Her ne kadar E-kitap sektörü paralı olsa da kitapların pdf hallerine ulaşabilmemiz mümkün. Gelin beraber başlıktan da gördüğünüz gibi ikisi hakkında konuşalım. 


E-kitap


Kitapları satın aldığımız sitelerde artık e-kitaplara da yer veriliyor. Basılı kitaplara nazaran daha uygun bir fiyata bu kitapları alabilmekteyiz. Üstelik herhangi bir teknolojik aletinizde saklayabildiğiniz için herhangi bir ağırlık yapmıyor ve gittiğiniz yere resmen kütüphane götürüyor hissine kapılıyorsunuz. İlk çıktığı zamanlarda bu kitapları okuyabilmek için Amazon Kindle gibi tablete benzeyen kitap okuyucuları almak gerekiyordu fakat artık günümüzde elimizdeki telefonlardan bu cihazlara sahip olmadan istediğimiz kitabi okuma şansına sahibiz. Aslında E-Kitap dediğimizde muhtemelen herkesin aklına direkt internetten ücretsiz bir şekilde indirebileceğimiz kitaplar gelmekte. Bu bizim hoşumuza gitse de aslında yazarlar açısından pek etik olmayan bir durum. Çünkü o kitapların yazılma sürecini düşündüğümüzde aslında hiçte kolay bir iş olmadığının farkında olmamız gerekiyor. Üstelik tek yazarla bitmiyor, basım süreci ve yayınlanma gibi belirli aşamalardan geçtiği için direkt normal bir internete yazı yazmamız gibi olmuyor. E-kitabın dezavantajlarından bahsetmek istersem eğer, sürekli ekrana baktığınız için belli bir müddet sonra gözlerinizin yorulmasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir teknolojik alet üzerinden okuduğunuz için kitaplardaki duyguyu basılı kitaplardaki gibi hissedemeyebilirsiniz. 


Basılı Kitap


Adından da anlaşılabileceği gibi  fiziki olarak satın aldığımız kitaplar olan basılı kitaplar aslında insanlar tarafından daha çok tercih edilmekte. Özellikle kitabı açtığınızda, sayfalara dokunma hissi ve burnunuza gelen kokuyu algılamak gerçekten okurda direkt aldığı kitaba başlama isteğini uyandırıyor. Bu kitaplar e-kitaplara göre daha pahalı olabilse de internetten aldığınız takdirde daha ucuza bulabilmeniz mümkün. Bir diğer avantajlarından biri ise bu şekilde kitapları alarak hayalinizdeki kütüphaneyi oluşturabilirsiniz. Eğer düzenli kitap okuyup ve bu okuduğunuz kitapların analizini yaptığınız bir arkadaş grubunuz varsa böylece okuduğunuz kitapları değişip, daha fazla kitap okuma şansını da elde edebilirsiniz. Basılı kitabın en başlıca dezavantajların biri ise bildiğiniz gibi kağıdın yapımında ağaçlar kesiliyor. Her bir kitabın ortaya çıkış serüveninde belki de bir ağacı kaybediyoruz kim bilir... Fakat şöyle bir durum var ki ağaçların kesilmesi konusunda kitapları suçlamamız pek mantıklı bir çıkarım olmayacaktır. Kitaplar dışında çeşitli işler için ormanların tahrip edilmesi ile karşı karşıya kalmaktayız.


Özetlememiz gerekirse:

Bu iki seçenekten hangisini kullanacağınız elbette saygıdeğer okurlara kalmış bir şey. Eğer kendi evinizde bir kütüphane oluşturmak istiyorsanız,  basılı kitapları alıp okuyabilirsiniz veya önce pdf olarak ücretsiz indirip ardından yazarın emeğinin karşılığını vermek için ise -en azından kitaplığınıza koymak- için pdf olarak okuduğunuz kitapları satın alabilirsiniz. Ben ise bu söylediğimi yapıyorum diyebilirim. Öncelikle hemen alma şansım yok ise, internetten bulabildiysem indiriyorum ve okuyorum. Ardından benim de kendi çapımda kütüphane oluşturma isteğim olduğu için okumuş olsam bile satın alıyorum ve böylece emeğin karşılığını vermiş oluyorum. 



Yorumlar

  1. Merhaba Utku abi serpil sizi çok övdü övdüğü kadar da varmış gayet başarılı olmuş. Ellerinize sağlık,başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Kısa ve öz bir şekilde açıklamışsın. Yazılarının devamını merakla bekliyorum :) Başarılar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar