Minimalizm nedir? Nasıl Minimalist yaşanır?

 Minimalizm son yıllarda ortaya çıkan popüler bir felsefi akım. Tanımını kısaca "sadelik" diyebiliriz. Çevrenizdeki gereksiz olarak gördüğünüz eşyalardan uzaklaşarak odak kapasitenizi arttırmayı amaçlar bi nevi. Hayatınızda fazlalık olarak gördüğünüz bazı şeyleri atarak başlayabilirsiniz. Kendinize sorun neye ihtiyacım var? Minimalist yaşadığınızda fark edeceksiniz ki hayattan daha fazla keyif almaya başlıyorsunuz. Çeşitli film afişlerinde ya da kitap kapaklarında sadece tek bir objenin öne çıkartılması ve sade bir görüntü kullanılması da minimalist bir tercihin örneğidir.Platon minimalizmi bu sözüyle uzun bir zaman önce açıklamıştır; "Önemli olan hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır."

Buraya kadar okuduğunuzda minimalizmin sadece eşyalardan ibaret olduğunu düşünmüş olabilirsiniz fakat bu doğru olmayacaktır. Aynı zamanda insanlardan,düşüncelerden kurtulmakla minimalist olabileceğinizi fark edeceksiniz. 

Peki minimalist olarak nasıl yaşayabiliriz? Bu soruya gelecek olursak: Öncelikle bunu alışverişten örnek verebiliriz. Olabildiğince kaliteli ve az eşyalar alın ve uzun ömürlü olsun ki kısa bir zaman sonra hemen yenisini almaya kalkışmayın. Odanızda gereksiz eşyalar mı var ve çok kalabalık bir ortam mı oluşturuyor? Satın evet doğru duydunuz. Az eşya ile verimli olabilirsiniz. Pareto ilkesini duydunuz mu? Bu ilke genelde iş dünyasında ortaya çıkmış  olsa da minimalist yaşama bunu dahil edebiliriz. Nasıl mı? Pareto İlkesi ya da diğer adıyla 80/20 kuralı; buna göre,birçok olayda sonuçların %80'i, nedenlerin %20'sinden kaynaklanmaktadır. Minimalist yaşamda ise bunu dolabınızdaki eşyaların %20'sini günlük hayatınızın %80'inde kullanıyoruz. Bu ilkeyi düşündüğümüzde de daha minimalist olacağımıza emin olabiliriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar